2020 - Den bevingade draken

Runinskriften är privat men den går att läsa direkt på runstenen.
 

Stenen hittades år 2002 på Vätö utanför Norrtälje. Ett utmärkt runstensämne med rätt form och av bästa kvalité. Vätögranit varken skiktar sig eller vittrar med åren. En så fin sten måste få vänta på rätt tillfälle att ristas... det tog 17 år.
 
Sommaren 2019 var det dags. Stenen pallades upp i runstensverkstaden i Runstensparken här på Adelsö och arbetet kunde börja!
 
Ornamentiken har ritats upp och det första huggspåret  (uppe till vänster) är klart. Jag börjar alltid på en neutral del av ornamentiken för att lära känna runstenen.
 
Någon månad senare är all ornamentik huggen. Nu är det dags att börja med runinskriften.
 
Närbild på den runbärande drakens huvud i släpljusets sken.
 
Närbild på en av stjärtarnas slut.
 
Den bevingade drakens tass som håller i ormens stjärt.
 
Här har jag huggit hälften av runinskriften, har precis passerat runslingans högsta punkt och är på väg nedåt igen. Uppe till vänster ligger ett grässtrå, ett billigt men oumbärligt redskap för en runristare.
 
Hunden Hedvig var min trogna följeslagare under hela perioden då runstenen ristades. Här har hon somnat mitt på stenen fast jag fortfarande hugger.
 
Efter ytterligare någon månad var även runinskriften klar. Här är den fotad på natten i släpljusets sken.
 
Länk till YouTube och filmen där jag beskriver runstenens ornamentik. Klippet gjordes på natten med hjälp av släpljus.
 
Den färdiga runstenen målas upp för första gången. Här har huggspåren redan målats i med svart medan den runbärande drakens kropp målas röd.
 
Under sommaren 2020 flyttades stenen till sin slutgiltiga plats vid stranden till en av Sveriges många vackra sjöar. Runstenens färger håller i ca 15 år, runstenen i flera tusen år.

Tänk om man kunde följa runstenen in i framtiden, vad finns där om 3000 år, vem följer huggspåren med fingret, vem tyder runinskriften?

 

Övriga webbsidor
Hem  |  Blogg/Nytt  |  Mitt Galleri  |  Guide för Birka & Hovgården
Runstensskolan |  Gamla Runstenar  |  Arkeologi  |  Mjödrecept
www.hovgarden.se  |  www.runstensparken.se  Facebook
Kontakt

Uppdaterad 08 februari, 2021 av Kalle Runristare, All rights reserved ©