2015 - Thinas runsten
 

Runinskrift:


 


Henrics tre önskemål var: ett vikingaskepp, egen runinskrift och ett hjärta till frun.
Både vikingaskepp och runinskrift passar givetvis på en runsten men ett hjärta...?

Ornamentiken
 
Skeppet
Jag ville hugga ett vikingaskepp som både var perfekt och hade något extra till betraktaren. Jag hade en järv vision som jag länge var osäker på om jag skulle våga hugga...
Till slut bestämde jag mig för att låta den tredje roddaren bli en ouppmärksam slarver som tappar sin koncentration när han vänder sig om och börjar prata med roddare nummer fyra. För att förstärka vad som sker lät jag den slarviga roddarens åra ro i egen takt, i otakt.

Skeppets drakhuvud och roddarna var svåra att hugga, små och skarpa detaljer i grovkorniga granit på en av istiden slipad yta där varje misstag skulle synas tydligt. Det detaljrika arbetet blev en nervös historia som tog lång tid att hugga.

Filmklipp - detaljerna är huggna men inte målade >

Hjärtat
Man kan inte göra ett modernt hjärta i en fornnordisk ornamentik men man kan smyga in formen av ett hjärta i ornamentiken. Jag lät drakarnas nacktofsar bilda formen som om det vore av en slump.

Drakarna
De är en hane och en hona. Jag har gett dom aningen olika uttryck i form av maskulin hane till vänster och feminin hona till höger.

Filmklipp - Hugger drakens nos >

 
Ormens knut
Knuten binder ihop de bägge drakarnas stjärtar och ser inte ut att vara allt för svår att rita upp och hugga fram, men det var svårt att få huggspåren att gå rätt och samtidigt få balans i ormens rörelse. Huggspåren ska mötas naturligt samtidigt som de flätas över och under, det krävdes både tid och otaliga granskningar från alla vinklar för att lyckas.

Filmklipp - färdig runsten före resning och leverans till Uppsala >

 

Övriga webbsidor
Hem  |  Blogg/Nytt  |  Mitt Galleri  |  Guide för Birka & Hovgården
Runstensskolan |  Gamla Runstenar  |  Arkeologi  |  Mjödrecept
www.hovgarden.se  |  www.runstensparken.se  Facebook
Kontakt

Uppdaterad 08 februari, 2021 av Kalle Runristare, All rights reserved ©